Skip to content

Biografie

Marco Koot

Deze site is bedoeld voor alles wat met theater en entertainment te maken heeft en die ik graag met belangstellenden wil delen.
Daarnaast ben ik stemacteur en trainingsacteur en verzorg diverse theaterworkshops voor alle doelgroepen.
Professionaliteit, geloofwaardigheid en vernieuwing zijn voor mij één van de belangrijkste aspecten binnen het maken van theater.

Mijn verhaal

Marco Koot

Toneelspelen zat al vrij jong in mijn bloed. Als kind vond ik het altijd leuk om de clown uit te hangen, in het goede zin van het woord. Mensen moesten om mij als kleine jongen altijd lachen. En wat wilde ik maar al te graag samen met mijn zus verkleedpartijtjes doen en poppenkast spelen met haar. En wat genoot ik ervan samen met mijn grootmoeder naar de kluchten van John Lanting kijken. Ik vond het helemaal geweldig en droomde vaak als ik dat ooit mag gaan doen! Dat heb ik ook gedaan daarover straks meer.

Met de schoolmusical in de zesde klas toen, betrad ik voor het eerst het podium. Voelde mij heerlijk daar. Hoe onzeker ik vroeger was, was op het toneel niets meer van terug te vinden. Het toneel is iets magisch en krijg er een blij en mooi gevoel bij.

In 1987 ben ik voor het eerst gaan spelen bij het Jongerentheater 01751 in Wassenaar. Daar heb ik gespeeld tot en met 2005. Speelde daar in cabaret, musical, straattheater en toneelstukken. Nadat het Jongerentheater werd opgeheven in 2005 ben ik tot en met 2008 gaan spelen bij diverse toneelgroepen. Heb daar in diverse toneelstukken gespeeld, komedie, drama en thriller.

In 2009 heb ik mijn eerste solo voorstellingen gespeeld in diverse kleine theaters in de Randstad. Het was vreselijk spannend, want je bent alleen op het podium, je hebt geen collega naast je, je dient alles zelf te doen en en het publiek moet je bij je zien te houden. Het is mij zeker gelukt en ben dankbaar dat ik dit mocht doen.

In 2012 heb ik auditie gedaan gedaan in Haarlem. Na het lezen van de auditie oproep ‘acteur gezocht’ voor een klucht voorstelling ten behoeve van een afstudeeropdracht als theatermaker. Ik heb er geen seconde over nagedacht en heb mij gelijk aangemeld. En na de auditie heb ik de rol gekregen van Harrie Vermeulen in de hilarische klucht Tel uit je Winst. Wat was ik blij en verheugd, zo trots als een pauw.

Het kluchtspel heeft mij altijd al gefascineerd. 

Mijn grote voorbeeld was John Lanting met zijn Theater van de Lach.

Ik heb bij John Lanting ook een aantal masterclasses gevolgd. Wat was het leerzaam en rijk om van die man alle ins en outs te leren over het behandelen van de klucht. Het publiek aan het lachen maken is het mooiste en fijnste om te doen.

Marco Koot
Marco Koot

Maar kluchtspelen is geheel niet makkelijk. Je bent gauw geneigd om leuk te doen in plaats van het te zijn. Nee niet doen, is het antwoord je moet leuk zijn! En als acteur dien je in een klucht geen typetje neer te zetten, maar geloofwaardige personages in ongeloofwaardige situaties. En dat maakt de klucht ook zo mooi en dankbaar. Vooral als je de zaal aan het lachen krijgt. Ik ben altijd met het publiek meegegaan, dat wil zeggen: je moet weten waar de grap ligt en niet op de grap spelen.

Het publiek geeft het zelf aan als zij het leuk vinden en het kan iedere keer anders zijn. Daarbij speel nooit hetzelfde, maar denk hetzelfde. En je zult merken dat het iedere keer anders zal zijn. En zoals dat in de klucht genoemd wordt de ‘darlings’ van het publiek krijgt.

Maar fysiek is het ook zwaar. Want je gaat op een gegeven moment in het verhaal in een moordend tempo van de ene situatie naar de andere. Met veel verwikkelingen, leugens en hilariteit als het goed gespeeld wordt. En de chaos in de klucht alleen maar groter en groter wordt. Heerlijk, heerlijk, heerlijk!

Ik heb bij Toneel&Zo tot en met 2018 in vijf verschillende kluchten gespeeld. Met altijd heel veel plezier. En mocht jaarlijks in de huid kruipen van Sinterklaas ten behoeve van huisbezoeken en videoboodschappen voor de kinderen.

In 2016 heb ik mijn theaterbedrijf Marco Koot Theater en Entertainment opgericht. Met als doel, het bevorderen van vorming op cultureel gebied en educatief gebied voor diverse doelgroepen. Daarnaast ben ik freelance acteur, trainingsacteur en stemacteur.

In 2017 heb ik de opleiding tot trainingsacteur gevolgd in Den Haag.

Ik heb deze met positief resultaat afgerond en ben daarna bij het UWV Werkbedrijf gaan werken als trainingsacteur samen met de trainers voor hun klanten.

Na mijn opleiding tot trainingsacteur ben ik masterclasses drama gaan volgen bij het National Theatre in Londen. Nadat ik deze met goed resultaat had afgerond werd ik in 2020 gevraagd om auditie te komen doen voor een nieuwe theatervoorstelling. Maar door de uitbraak van Corona is dat helaas niet doorgegaan.

Na het lezen van een auditie oproep voor een acteur in de professionele theatervoorstelling ‘Mooi weer vandaag’ met o.a. Bram van der Vlugt, heb ik gelijk gesolliciteerd en werd kort daarna uitgenodigd om auditie te komen doen. Nadat ik auditie had gedaan, moest ik een aantal dagen afwachten of ik de rol zou krijgen. Nou de rol heb ik gekregen! Samen met Bram van der Vlugt die ook altijd mijn vertrouwde reisgenoot was tijdens repetities en tournee, heb ik een heerlijk theaterseizoen heb mogen beleven.                         

Marco Koot

In 2019 werd ik gevraagd door Multi Action Nederland om daar als acteur en docent te komen werken ten behoeve van Statushouders. Samen met mijn collega acteur/regisseur Abed Manla, Khaled Quddah filmregisseur uit Dubai hebben wij leiding gegeven aan diverse statushouders door middel van acteerworkshops en korte televisieseries ten behoeve van de arabische/nederlandse televisiezender TV Salto.

Marco Koot.

Carrière

 • 1987-2008

  Theatervoorstellingen gespeeld bij diverse toneelgroepen

 • 2008

  Masterclass komisch acteren gevolgd bij John Lanting

 • 2009

  Solovoorstelling

  Bekijk de foto’s

 • 2012-2018

  Acteur bij Toneel&Zo IJmuiden

  Als komisch acteur en acteur kindervoorstellingen in diverse voorstellingen

 • 2016

  Workshop Stemacteren gevolgd bij Stemacteren.nl/IAM Studio in Leiden

 • 11 januari 2016 - heden Zoeterwoude

  Eigenaar / oprichter bij Marco Koot Theater en Entertainment

  Het bevorderen van vorming op cultureel en educatief gebied voor diverse doelgroepen. Freelance acteur/entertainer, stemacteur, trainingsacteur, clownerie.

 • 2016

  Shortmovies ten behoeve van showreel

 • 2017

  Opleiding tot Trainingsacteur bij het Haags Theaterhuis

  o.l.v. Toos Sax van der Weijden gevolgd en met positief resultaat afgerond

 • 2017

  Masterclass drama gevolgd bij het National Theatre in Londen

 • 22 november 2017 - 30 mei 2018 Amsterdam

  Acteur bij Korthals Stuurman Theaterbureau

  Uitvoerende in de tragi komedie Mooi weer vandaag. Met Bram van der Vlugt, Nettie Blanken, Malou Gorter en Bart Klever. Regie: Bruun Kuijt.

 • 10 november 2018 - heden

  Acteur bij Korthals Stuurman Theaterbureau

 • 2018

  Acteur in een tweetal tv series voor TV Tokyo

  Bekijk de foto’s en video

 • Seizoen 2018/2019

  Acteur in de theaterproductie Genoeg nu over jou

  In de bitterzoete komedie ‘Genoeg nu over jou’ met Peter Tuinman, Annick Boer en Ingeborg Elsevier. Regie: Hanneke Braam.

 • 2019

  Acteur verschillende Arabisch/Nederlandse tv series voor Salto TV Amsterdam

 • 2019

  Docent workshop acteren bij Multiaction t.b.v. Statushouders

 • 17 juni 2019 - heden

  Trainingsacteur UWV Werkbedrijf

  Als Trainingsacteur assisteer ik de Trainers UWV Werkbedrijf bij o.a. sollicitatie trainingen/Presentatie/Competenties maak gebruik van de STAR methode/Roos van Leary en andere diverse leermethoden… Ook werkzaam in Noord-Holland-Noord/ZuidWest-Zuid-Nederland/Midden-Nederland/Oost-Nederland en Noord-Nederland